20 Aralık 2013 Cuma

Patlıcan Beğendili Muska Börek


Tüm dünya ile birlikte Türkiye de de yeni bir yıla girmenin heyecanı var. Yılbaşı bir gösterişten ziyade bir yılı daha yaşamış olmanın verdiği mutluluk ile yeni gelecek olan yılın getirecekleri ile ona "merhaba" diyebilecek olmamızın verdiği bir mutluluk ve minnettarlık aslında.  Hepimiz için acı tatlı geçen bir yıldan sonra yeni umutları içinde barındıran yeni yıl. Dini geleneklerimize bağlı olmasa bile getirdikleri,yaşattıkları beni mutlu ediyor. Çocukluğumdan beri annem yılbaşı için bizim sevdiğimiz yemekler hazırlamak için çabalardı. O gün zaten akşama kadar okulda olduğundan çıkışta bir heyecan ve koşuşturmaca yaşanırdı. 
Erken yatmak zorunda değiliz,güzel yemekler,televizyonda eğlenceli programlar,heryerde ışıltılar,parıltılar,paketler,süsler... 
Bunca iş koşuşturmacasının ardından ben de yeni yıl da ne yemek yapsam diye günlerdir düşünüyorum. Biz bize bile olsak o gün daha özenli bir sofra hazırlamak istiyorum. En sevdiğimiz tarifleri gözden geçiriyorum, Bazı yeni tarifleri evirip çevirip deniyorum. 
Tarifini vereceğim Patlıcan beğendili muska böreği tarifi  uzun zamandır yapmamıza rağmen bıkmadık ve elemeyi geçip finale kalanlar arasında. Masada hafif,çıtır ve farklı bir  börek denemek isterseniz kesinlikle tavsiyemdir. Yiyenleri şaşırtan,içinde ne olduğunu merak ettiren bir lezzet. 
Sararken yufkanın en ucunu alta gelecek şekilde tepsiye koyun. Bir de sararken fazla sıkmayın ve köşeleri açık bırakmamaya çalışın ki içindekiler pişerken dışarı çıkmasın. 




PATLICAN BEĞENDİLİ MUSKA BÖREK

6 adet patlıcanı közleyin ve kabuklarını soyun. Küçük küçük doğrayın. Bir tencerede 2 yemek kaşığı sıvıyağında 2 yemek kaşığı unu hafifçe soteleyin. Üzerine yaklaşık 1,5 su bardağı sütü yavaşça karıştırarak ilave edin. Topak olmasın. Bir beşamel hazırlayın. Kıvamı ezilmiş yoğurt kıvamına gelince içine yarım su bardağı kadar kaşar peyniri ekleyin ve karıştırın. Peynirden sonra beşamelin tuzunu kontrol edin ve gerekirse ekleyin. Altını kapatıp ince doğranmış patlıcanı içine ekleyin ve sosla patlıcan iyice karışana dek karıştırın. Beşamelli patlıcanı 1-2 saat buzdolabında dinlendirin. Tezgahta baklava yufkasını serin ve aralara fırça ile sıvıyağ sürüp 4-5 kat yufkayı üst üste koyun. (Kenarda bekleyen yufkaların üzerini örtün ki kurumasın. Yoksa pul pul dökülür. )Daha sonra araları yağlanmış kat kat yufkayı şeritler halinde  kesin. Şeritlerin bir ucuna yarım yemek kaşığı kadar içten koyun ve muska şeklinde sarın. Tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerine fırça ile biraz sütle sulandırılmış yumurta sarısı sürün. İsterseniz üzerine susam veya çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana dek pişirin. 

Afiyet olsun. 

Tarifi normal yufka kullanarak yine muska gibi sararak yağda kızartabilir yada yine fırında pişirebilirsiniz. Yağda kızartma biraz ağır oluyor ve birkaç saat sonra yumuşuyor. Normal yufka ile de baklava yufkasında olduğu gibi çıtır olmuyor . Ama tercih sizin. 




1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...